Tento týždeň sa v Kulináriu venujeme receptom vhodným pre ľudí s histamínovou intoleranciou.
Ide o metabolickú poruchu, pri ktorej vzniká nerovnováha medzi prísunom histamínu v potravinách a neschopnosťou organizmu ho odbúravať. Život histaminika je preto nevyhnutne spojený so striktnými diétnymi opatreniami, takže aj obyčajný nákup v potravinách je polhodinový výlet, vyžadujúci dôsledné čítanie etikiet. Tatiane Šuškovej viac povedala Silvia Horecká:
Sladká pochúťka z ricotty
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na sladkú pochúťku z ricotty potrebujeme: 3 stonky rebarbory, dve jablká, javorový sirup, kokosový cukor, 250 gramov ricotty.
Postup: Rebarboru ošúpeme, nakrájame na kocky, na panvici skaramelizujeme cukor, nastrúhame doň jablká, pridáme nakrájanú rebarboru, pridáme jednu, dve lyžice javorového sirupu - z týchto surovín pripravíme zmes podobnú džemu. Zmes vymixujeme spolu s ricottou a na chvíľu uložíme do chladničky.
Zajtra si na obed pripravíme pečenú cviklu s batatovo-paštrnákovým pyré.