Bratislava obnoví unikátne historické skleníky v Prüger-Wallnerovej záhrade

Bratislava obnoví unikátne historické skleníky v Prüger-Wallnerovej záhrade

Hlavné mesto Bratislava plánuje obyvateľom sprístupniť ďalšiu časť prírodného areálu v blízkosti Horského parku, Prüger-Wallnerovej záhrady. Po revitalizácii záhrady otvorenej v roku 2021 a obnove komunitného domčeka Prügerka vlani v auguste, by sa obnovy mali dočkať aj tri historické skleníky.

Záhrada vznikla na konci 19. storočia a Marcele Jedinákovej o nej viac povedala líderka projektu obnovy Prüger-Wallnerovej záhrady Zuzana Stanová z bratislavského magistrátu.

Bratislava obnoví unikátne historické skleníky v Prüger-Wallnerovej záhrade I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rekonštrukcia historických skleníkov v  Prüger-Wallnerovej záhrade je prvým krokom v rámci Memoranda o spolupráci, ktoré podpísalo hlavné mesto Bratislava s Nadáciou Volkswagen Slovakia, vďaka ktorému sa môže  verejný priestor Prügerky zveľaďovať a revitalizovať.  

Čo všetko je potrebné k renovácii skleníkov a v akom je štádiu, sa Marcela Jedináková opýtala líderky projektu obnovy Prüger-Wallnerovej záhrady Zuzany Stanovej z bratislavského magistrátu.

Bratislava obnoví unikátne historické skleníky v Prüger-Wallnerovej záhrade II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V južnej časti Prüger-Wallnerovej záhrady sa nachádzali pôvodne štyri skleníky a domček s kotolňou na ich vykurovanie, ktorý tu nájdeme dodnes. Tri z nich by sa mali čoskoro obnoviť aby v nich opäť mohlo rásť ovocie, zelenina a kvety tak, ako to bolo voľakedy.

Autorka: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame