Egypt

Egypt

Archeológ a egyptológ Martin Odler je v súčasnosti doktorandom a vedeckým pracovníkom Českého egyptologického ústavu Filozofickej Fakulty Karlovej Univerzity v Prahe a pracovníkom Ústavu orientalistiky SAV.

Od roku 2009 sa pravidelne zúčastňuje na archeologických expedíciách v Egypte. A tento mladý vedec bol pred časom hosťom stredoškolákov vo vedeckej cukrárni v Národnom centre pre popularizáciu vedy a techniky. Archeológia je komunikácia so zaniknutou kultúrou. „Počas iných výskumov, väčšina respondentov žije, keď príde archeológ, sú už všetci ´respondenti´ mŕtvi." Metaforicky aj s istou dávkou sarkazmu otvoril svoju prednášku: Prečo je dobré kopať v Egypte, mladý vedec Martin Odler. Tou istou otázkou začala s ním začala rozhovor redaktorka Ľuba Šajdová:

Egypt - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Archeológ a egyptológ Martin Odler zdôraznil, že okrem kamennej architektúry a mumifikácie priviedli Egypťania k dokonalosti aj byrokraciu. Tá vraj fungovala tak dokonale, že bez nej by starí Egypťania určite nepostavili ani pyramídu. Vo Vedeckej cukrárni sa po prednáške rozprúdila živá diskusia. Ľuba Šajdová z nej vybrala najzaujímavejšie témy.

Egypt - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Ľuba Šajdová foto: PublicDomainPictures

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame