Nový vedecký park v Trnave

Nový vedecký park v Trnave

Je to akýsi slovenský Cern. V Trnave totiž otvorili univerzitný vedecký park so špičkovými technológiami. Vedci tam budú skúmať nové materiály s výnimočnými vlastnosťami. Umožnia im to unikátne prístroje, vďaka ktorým môžu meniť povrchové vlastnosti materiálov pôsobením iónového žiarenia či plazmy. Zariadenia sú na Materiálovotechnologickej fakulte Slovenskej technickej univerzity. Bola sa tam pozrieť aj Mária Babinská. Najskôr oslovila Olivera Moravčíka, prorektora STU a vedúceho projektu.

Nový vedecký park v Trnave - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zlepšia podmienky pre špičkový výskum, univerzitné vzdelávanie a spoluprácu s podnikateľským prostredím. Na Materiálovotechnologickej fakulte STU v Trnave otvorili dva nové pavilóny s laboratóriami: Slovenské iónové centrum SlovakION a Výskumné pracovisko automatizácie a informatizácie výrobných procesov. Obe pracoviská sú súčasťou Univerzitného vedeckého parku. Mária Babinská bola priamo tam.

Nový vedecký park v Trnave - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Aj tento projekt vedeckého parku pomáha napĺňať ciele Európskej únie zvyšovať investície do vedy, výskumu a inovácií. Slovensko dostáva z EÚ na túto oblasť značné finančné prostriedky. Na výstavbu siedmich univerzitných vedeckých parkov a siedmich vedeckých centier sme spolu získali 380 miliónov eur.

Galéria

Trnava budova.jpg Trnava urychlovac.jpg
Autorka: Mária Babinská foto: STU

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame