Mladí vedci navrhli snímač akupunktúrnych bodov

Mladí vedci navrhli snímač akupunktúrnych bodov

Nie všetci uznávajú tzv. alternatívnu medicínu. Mnohí z nás odmietajú iné spôsoby liečby, ako tie tradičné. Je jasné, že najlepšie je, keď si dokážeme niečo presne vysvetliť, niečo správne pochopiť. Biomechatronikovi Marekovi Kukučkovi zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave sa spolu s niekoľkými kolegami podarilo zostrojiť prístroj, ktorý možno zmenší rady skeptikov. Zhotovili totiž snímač akupunktúrnych bodov. V laboratóriu bola aj Mária Babinská, ktorá najskôr oslovila Mareka Kukučku.

Mladí vedci navrhli snímač akupunktúrnych bodov - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Biomechatronik Marek Kukučka už ako malý chlapec túžil po objasňovaní záhad, fascinovali ho totiž nevysvetliteľné javy. Dostal sa až ku skúmaniu existencie akupunktúrnych bodov. Spolu s kolegami sa snaží dokázať, že tisíce rokov stará alternatívna medicína môže byť účinná. Stačí priložiť meraciu sondu, ktorá vysiela slabé elektrické impulzy na pokožku a o pár sekúnd sa zobrazí na monitore výsledok vo forme obrázka. S Marekom Kukučkom sa zhovárala Mária Babinská.

Mladí vedci navrhli snímač akupunktúrnych bodov - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Akupunktúrne zariadenie, ktoré vyvinuli slovenskí biomechatronici, má pred sebou ďalšiu cestu. Napríklad v budúcnosti by mali byť citlivejšie meracie sondy, alebo sa bude mapovať väčšia časť pokožky...

Autorka: Mária Babinská foto: aloisiocostalatge

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame