Pramene a studničky - Piešťany

Pramene a studničky - Piešťany

Liečivé pramene v dnešnom katastrálnom území mesta i okresu Piešťany poznali už pravekí ľudia. Ako dokazujú mnohé archeologické nálezy, horúca termálna voda ani v zime nezamŕzala, preto sa pri prameňoch zhromažďovala zver a s ňou aj lovci zo staršej doby kamennej. Tí si svoje táboriská robili na vŕškoch okolitého Považského Inovca smerom k Váhu. Po zistení, že pramene majú i liečivé účinky, postupne sa rozvíjalo aj kúpeľníctvo. Najvýraznejšie od konca 19. storočia do roku 1939, keď si tunajšie kúpele prenajala podnikateľská rodina Winterovcov. Dnes sú piešťanské kúpele vari najznámejšími na Slovensku a poznajú ich po stáročia i vo svete. Liečivý termálny prameň Adam Trajan vyviera na Kúpeľnom ostrove, medzi obcou Banka a mestskou časťou Piešťan. Tu v nádherne udržiavanom parku s termálnymi jazierkami sa sústreďujú liečebné domy i ubytovacie a spoločenské zariadenia. Viac sa Iveta Pospíšilová dozvedela od riaditeľa Balneologického múzea Vladimíra Krupu a lekárskeho riaditeľa kúpeľov MUDr. Rastislava Gašpara.

Pramene a studničky - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vzhľad Kúpeľného ostrova výrazne ovplyvnila aj výstavba zariadení v 60. - 80. rokoch minulého storočia v štýle podobnom vtedajším jadranským letoviskám. To je komplex dnešnej Balneoterapie a k nej priľahlých liečebných hotelov. Príbeh rodiny Winterovcov, ktorá zásadne ovplyvnila rozvoj kúpeľov i mesta, stvárnil režisér Dušan Trančík v sugestívnom dokumentárnom filme Optimista, ktorý viackrát odvysielala aj RTVS. Najmä v 20. a 30.rokoch sa prichádzali do Piešťan liečiť aj mimoriadne vzácni hostia. Napríklad nositeľka Nobelovej ceny za literatúru švédska spisovateľka Selma Lagerlofová, hudobný skladateľ Franz Lehár, český komik Vlasta Burian, výtvarník Alfons Mucha i arabskí šejkovia, indickí maharadžovia, princezné, diplomati. A hoci dnes vzácnych pacientov na takejto úrovni mávajú v Piešťanoch ojedinele, lieči sa tu rozmanitá klientela z rôznych krajín.

Prvým kúpeľným lekárom v Piešťanoch bol doktor František Scherer. V roku 1863 založil Vojenský kúpeľný ústav, ktorý je liečebným zariadením dodnes. V 90. rokoch 19. storočia si prenajal kúpele a napísal knihu Horúce pramene a kúpele Piešťan v Uhorsku. Ako prvý v nich podrobne popísal spôsoby liečby a presadzoval zásadu, aby sa každému pacientovi individuálne stanovila diagnóza a podľa nej aj procedúry. Ako zvýšený obsah sírovodíka v piešťanskej termálnej vode účinkuje a lieči, sa Iveta Pospíšilová dozvedela od lekárskeho riaditeľa kúpeľov MUDr. Rastislava Gašpara.

Pramene a studničky - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Piešťanskú liečivú vodu možno aj piť. V areáli Napoleonských kúpeľov, balneoterapie i pri jazierkach v parku sa nachádzajú pitné fontánky. Lekári odporúčajú pacientom s prekysleným organizmom alebo močovými kameňmi vypiť denne dva až trikrát decilitrový pohár. Doma minerálku ohrievať netreba. Pacienti verní Piešťanom kúpele považujú za svoj elixír mladosti. Netají sa tým napríklad ani slovenská herecká legenda obdarená mimoriadnou vitalitou Marína Kráľovičová.

Autorka: Iveta Pospíšilová foto: TASR - Štefan Puškáš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame