V Nitre bude svetový kongres esperantistov

V Nitre bude svetový kongres esperantistov

Esperanto je najpoužívanejší umelý jazyk. Dnes ho ovláda asi 2 milióny ľudí po celom svete. A väčšina z nich bude vedieť, kde sa nachádza Slovensko. Tento rok bude Nitra totiž hostiť prestížny 101. svetový kongres esperanta. Uskutoční sa v priestoroch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity koncom júla, teda v prvom mesiaci slovenského predsedníctva Európskej únie. Mesto pod Zoborom navštívi v lete vyše 2000 esperantistov až z 80 krajín sveta. Čo nám tento kongres prinesie z pohľadu turizmu, na to sa Miroslav Würfl opýtal Róberta Vinczeho zo Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.

V Nitre bude svetový kongres esperantistov - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jazykovo-politická konferencia krajín V4, podnikateľské a obchodné fórum, náboženské stretnutie a medzinárodný medicínsky esperantský kongres - to sú štyri hlavné podujatia 101. svetového kongresu esperanta, ktorý Slovensko organizuje po prvý raz. Kongres bude v Nitre koncom júla, teda v prvom mesiaci slovenského predsedníctva Európskej únie, a preto sa naň treba dôkladne pripraviť. Miroslavovi Würflovi to potvrdil aj predseda organizačného výboru Peter Baláž.

V Nitre bude svetový kongres esperantistov - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Esperanto sa vraj dá naučiť za 6 mesiacov, čo je, samozrejme, veľmi individuálne. Ak teda hneď začneme, je pravdepodobné, že koncom júla v Nitre nebudeme už potrebovať tlmočníka.

Autor: Miroslav Würfl foto: TASR - Henrich Mišovič

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame